Zeleni bicikl Dalmacije

Udruga Spajalica je provela projekt Zeleni bicikl Dalmacije.

Provedbom projektnih aktivnosti željelo se doprinijeti razvoju dvaju ciljeva:

  • Razvoju svijesti o zaštiti okoliša kod djece osnovnoškolske dobi te podizanje svijesti o održivom razvoju na području Splitsko-dalmatinske županije.
  • Osvijestiti djecu o potrebi zaštite okoliša kako bi se postigao održivi razvoj za buduće generacije na području Splitsko-dalmatinske županije.

Aktivnosti projekta trajale su od 11. studenoga 2015. do 22. ožujka 2016. godine. Projekt je financiran iz Proračuna Splitsko-dalmatinske županije.

Projektnim aktivnostima nastojalo se posebno pridonijeti razvoju ekološke svijesti i zaštiti okoliša, kao i promoviranju i korištenju bicikla kao prijevoznog sredstva u gradskom prometu. Educiranjem djece osnovnoškolske dobi željelo se doprinijeti razvijanju njihove svijesti o dobrobiti zdravog i čistog okoliša što će utjecati na manje zagađenje zraka i manja prometna zagušenja. Na interaktivnim edukacijama prilagođenima osnovnoškolskom uzrastu ukazalo se kako vožnja bicikla pridonosi okolišu planete, a učenike se informiralo o razlici omjera ispuštanja zagađenja prijevoznih sredstava u gradu (odnos automobil-bicikl). Održavanjem edukacija doprinijelo se razvoju prometne i ekološke kulture kod djece te su se stekla važna iskustva o okolišu i svijest o prometnom zagađenju okoliša.

Za potrebe provođenja projektnih aktivnosti uspostavilo se partnerstvo s biciklističkim klubom Stina koji je pružio pomoć pri održavanju edukacija Zašto je dobro voziti bicikl, Genijalni izum 19. st – bicikl i Što kad pukne guma?.

Projektom su provedene tri edukacije:

Prva edukacija na temu Zašto je dobro voziti bicikl učenike se upoznalo s dobrobitima vožnje bicikla. Kroz razgovor i powerpoint izlaganje učenicima se dočaralo kako ljudsko tijelo reagira pri vožnji bicikla i kakvi su učinci ove vrste rekreacije na srce i krvožilni sustav.

Druga edukacija na temu Genijalni izum 19. st – bicikl učenici su pregledavanjem i uspoređivanjem starih fotografija uvidjeli kako se razvijala ideja biciklizma.

Treća edukacija na temu Što kad pukne guma? učenike se osposobilo da se samostalno brinu o svom biciklu. Učenicima se metodom demonstracije prikazao kako mehanizam bicikla pokreće kotače i zašto je važno da lanac bicikla uvijek bude podmazan, a gume napumpane. Učenike se upoznalo kako odložiti neupotrebljive dijelove bicikla i pritom ne naštetiti okolišu.

20160218_202936
20160218_202936
7 razred
7 razred
6 razred
6 razred
previous arrow
next arrow

 

Osim osnovnoškolskog uzrasta Udruga je provela i edukaciju za srednjoškolce i studente.

Projektom je izrađena i web-stranica Udruge putem koje je omogućeno  promoviranje projektnih aktivnosti te informiranje šire javnosti.